La pancarta de l’Assemblea de Cassà

La pancarta

Davant l’enèsim atac de l’Estat espanyol contra la llengua catalana -en aquest cas portat a terme pel TSJC, amb la sentència del 25% de castellà- la comarcal del Gironès de l’ANC va decidir fer unes pancartes amb el lema  “SALVEM EL CATALÀ, INDEPENDÈNCIA”, n’hi ha de penjades per diferents poblacions de la comarca. A l’ANC de Cassà en vam adquirir una i ens va semblar que el lloc adient per penjar-la era el balcó de l’ajuntament antic a la plaça de la Coma. I és així com comença la història que ara us explicarem.


Els fets

A finals d’abril contactem de manera informal amb l’alcalde per demanar-li si podem penjar l’esmentada pancarta al balcó de l’ajuntament antic, a la plaça de la Coma.

Ens diu que sí i s’emporta la pancarta per fer-la penjar. Una setmana després ens la torna i ens diu que ja tenien emparaulat el balcó per una altra pancarta, una d’Òmnium.

Van passant els dies i en aquell balcó no apareix la pancarta que l’alcalde ens va dir que tenien emparaulada, així que finalment decidim entrar una instància per poder conèixer la versió oficial i definitiva de la qüestió. L’entrem el dia 24 de maig.

Després de 2 mesos sense resposta a la nostra instància –i sense cap pancarta al balcó- decidim demanar fer una intervenció en el Ple de l’Ajuntament del dijous 28 de juliol, tal com està previst en el Reglament Orgànic Municipal (ROM).

Fem la intervenció en el sentit de demanar una resposta positiva a la nostra instància, exposant les consideracions que donen suport a la nostra petició (les trobareu a continuació). L’alcalde no fa cap comentari ni contesta a la nostra pregunta i l’única resposta que obtenim és que en els propers dies rebrem la contestació oficial a la instància.

Això sí, al balcó de la plaça de la Coma ha aparegut ara una pancarta (no la nostra), que segons l’alcalde està posada des d’abans del Ple, -¿potser només unes hores abans?-. El que trobem molt estrany és que l’alcalde no ho digués en el Ple.

No és fins el 8 d'agost que no rebem una resposta de l'equip de govern de l'ajuntament encara que la seva resposta només consisteix en justificar per quina raó han penjat la pancarta d'Òmnium (ens expliquen que ho han fet a conseqüència d'un acord del Ple de desembre de 2021 en el que donaven suport a l'escola en català...) Però en definitiva no contesten la nostra pregunta (que recordem-ho era si donaven o no autorització per penjar la nostra pancarta al balcó, en cap cas hem qüestionat res més).

Els hem contestat reiterant la nostra petició i remarcant que, almenys per la nostra part, no es tracta de cap guerra de pancartes.

El 26 d'agost l'equip de govern de l'ajuntament ens torna a contestar reiterant els arguments ja expressats en la primera resposta i afegint "Que l'ANC com a entitat disposa de punts d'expressió per deixar constància de les seves activitats i actes igual que la resta d'entitats del municipi." Per tant, no denega de forma directa l'autorització per fer servir el balcó sol·licitat però sí de forma indirecta -rocambolesca podríem dir?- perquè la pancarta no és anunci de cap activitat ni acte....


Les consideracions

Som una entitat cassanenca des de fa més de 10 anys, és a dir des de la fundació de l’Assemblea Nacional Catalana i hem col·laborat en totes les activitats i accions que s’han fet al poble, d’acord amb el nostre objectiu fundacional, la independència de Catalunya.

Pensem que la llengua és un dels pilars fonamentals de la cultura catalana i també de la nació catalana, per tant la seva defensa forma part també del nostre objectiu.

No cal ser historiador per saber que la llengua catalana fa molts anys (més de 300) que està sotmesa a la pressió de l’Estat espanyol (amb els diferents governs i règims que hi ha hagut) per fer-la desaparèixer i substituir-la pel castellà. Aquesta repressió contra la llengua catalana encara segueix a dia d’avui, tots en podem posar exemples. Mentre formem part de l’Estat espanyol no podrem posar la llengua catalana al lloc que li pertoca. Només amb la independència podrem abordar de forma adequada aquest tema. Ara tenim un estat en contra de la llengua (l’espanyol) i volem tenir-hi un estat a favor (el català). La independència no és una solució màgica al tema de la llengua però la solució passa per la independència. Mentre Catalunya sigui una autonomia d’Espanya només podrem anar posant pegats....

El 94,1% dels regidors del nostre ajuntament (16 de 17) són de partits independentistes la qual cosa vol dir que el sentir àmpliament majoritari del nostre poble està a favor de la independència.

Hi ha qui diu que l’espai públic ha de ser neutral però això és una fal·làcia, fixeu-vos que sempre ho diuen els que no toleren que la gent expressi opinions contràries a les seves, els que tenen el tarannà més autoritari, i molt en especial ho diuen per anar contra la independència.

Hi ha qui diu que la independència no pot ocupar l’espai públic perquè no representa tota la societat. Als edificis públics s’hi pengen altres símbols que segur que no representen el 100% de la població però en canvi, tant les administracions com en general la població, -i nosaltres ho compartim- veu bé que s’exposin públicament (per exemple el “No a la guerra”, a favor del col·lectiu LGTBI, o d’altres col·lectius o moviments) perquè aporten valors positius àmpliament reconeguts.

Finalment, hi ha qui diu que el tema de la independència divideix la societat, això és una altra fal·làcia, la societat s’enriqueix i s’enforteix quan els temes es parlen amb respecte, és el fonament d’una democràcia. Quan es prohibeix parlar de certs temes la societat s’empobreix democràticament i es tendeix al totalitarisme.


La conclusió

És per totes aquestes consideracions que crèiem -i encara creiem- que l'equip de govern de l’ajuntament de Cassà hauria de donar permís a la territorial de Cassà de l’Assemblea per penjar la pancarta al balcó de l’edifici de l’ajuntament antic, a la plaça de la Coma.

 


ANC Cassà de la Selva




Podeu veure la intervenció de l'ANC de Cassà en aquest vídeo (comença al minut 1:07:30 i s'acaba al minut 1:17:35):



PREMSA LOCAL:

https://www.cassadigital.cat/noticia/152648/lanc-demana-al-ple-que-es-pengi-una-pancarta-en-defensa-del-catala-a-la-placa-de-la-coma 

https://www.cassadigital.cat/noticia/152824/lajuntament-penja-una-petita-pancarta-domnium-en-comptes-de-la-demanada-per-lanc




Comentaris